Ruim 2.500 tevreden klanten
Snel zichtbaar resultaat
Al 30 jaar Experts in commerciële groei
Sales opleider 2023
Gemiddelde waardering 8.7

Kleuren beïnvloeden ons (koop-) gedrag

Jij bent toch ook wel eens rood van woede, ergert je groen en geel, bent grauw van vermoeidheid, groen van jaloezie, witheet en bij het verleiden heb je vast wel eens een blauwtje gelopen? Heb jij er al eens bij stilgestaan dat kleur een belangrijke rol speelt in je leven en dat kleuren je emoties, gemoedtoestand en je (koop)gedrag beïnvloeden? Kleuren horen bij het leven, je komt ze overal tegen. In de natuur, op straat, in de mode, in huis, op kantoor, in de huisstijl van bedrijven, op internet, in advertenties en brochures en op nog veel meer plaatsen. Gelukkig maar, want zonder kleur zou het maar een saaie boel zijn.

Iedereen wordt beïnvloed door kleur, onbewust leg je associaties met bepaalde tinten. De marketing- en reclame-industrie maakt al geruime tijd gebruik van het feit dat kleuren het koop- en bestedingsgedrag van klanten beïnvloeden. Met kleuren val je op en kleur verleidt je zintuigen.

Een paar statistieken: 85 procent van de mensen noemt kleur als belangrijkste factor bij een aankoop, het kiezen van een goede kleur kan tot 80 procent meer merkherkenning leiden. Uitingen in kleur worden 40 procent beter gelezen en kleur versnelt de informatieoverdracht met 55 tot 78 procent. Kleur heeft dus veel invloed.

Kleurenpsychologie

Kleuren roepen emoties en gevoelens op. Dit kan een gevoel van blijdschap zijn of juist een bepaalde onrust. De psychologische betekenis van kleuren is voor een groot gedeelte zelfs universeel te noemen. Mensen worden bijvoorbeeld actiever in een rode omgeving en rustiger in een blauwe omgeving. Het groen van een bos geeft ontspanning en de gele kleur van de zon bezorgt je een opgewekt gevoel. Kleuren zijn niet alleen mooi, er zijn ook verschillende functies aan toe te kennen:

  • Kleuren geven informatie en zijn een van de snelste manieren om te communiceren, zonder ook maar een woord te zeggen. Denk maar aan de rode en blauwe stip op een waterkraan. Iedereen snapt de betekenis.
  • Kleuren hebben een signaalfunctie. Een banaan wordt geel en bessen worden rood als zij rijp genoeg zijn om te eten.
  • Kleuren zijn waarschuwingssignalen. Let maar eens op de oranje knipperlichten bij wegwerkzaamheden en de geel met zwarte etiketten op een vat met gevaarlijke chemicaliën.
  • Kleuren worden ingezet om te onderscheiden en roepen associatie op met merken. Albert Heijn is blauw, Dirk is rood en Jumbo geel.
  • Kleuren verleiden, want ze beïnvloeden je hersenen, gemoedstoestand, humeur en uiteindelijk je (koop)gedrag. In een donkere kamer is het moeilijk om opgewekt te blijven, terwijl je in een gele kamer juist energie krijgt.

Het is de moeite waard om de relatie tussen de kleurkeuzes die je maakt voor je logo, huisstijl, interieur en kleding en het succes van je onderneming te onderzoeken. Een positief beeld is een belangrijke voorwaarde om succesvol te zijn. En kleur helpt je daar uitstekend bij.

Wilt u een advies op maat? Neem contact met ons op!

Inschrijven inspiratie mail
SalesTopics Academy

De Top 10 meest populaire SalesTopics trainingen

SalesTopics Academy

Kwalitatief, hoogstaande opleidingsprogramma’s

De SalesTopics Academy biedt een groot scala aan opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van Sales, Klantgerichtheid en Commerciële Communicatie. Zowel online als klassikaal. Onze trainingen leveren een aantoonbare bijdrage aan de persoonlijke groei van de deelnemer en de verbetering van het bedrijfsresultaat van de organisatie.

SalesTopics Academy biedt de volgende opleidingen en trainingen

  • Incompany Training (Klassikale Sales opleidingen)
  • Online Sales Training (E-Learning)
  • Blended Learning (Combinatie van klassikaal leren en E-learning)
  • Sales-ABC opleidingen
  • Individueel Sales Ontwikkeltraject
We laten graag onze klanten aan het woord!

Onze ambassadeurs